Click on button to show the map.

Οι μέρες της πανδημίας φαίνεται να τελειώνουν και οι συνέπειες αυτής, να πλησιάζουν. Λίγο πριν ξεχυθούμε στους δρόμους, ας αναλογιστούμε τι φέρνει η επόμενη μέρα για το brand μας.

Για αρχή, ας πάρουμε μια ανάσα και ας κάνουμε μια αναδρομή στις μέρες του lockdown, από την οπτική των brand. Η φυσική παρουσία έδωσε την θέση της σε ηλεκτρονικά καταστήματα, σε αυξημένα post και σε έξοδα ηλεκτρονικής διαφήμισης. Οι στατιστικές μίλησαν: ο χρόνος του μέσου χρήστη στα social media ανέβηκε αρκετά, το ίδιο και η παρουσία του στα eshop. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από τις online παραγγελίες και την ανταπόκριση ή μη, των brand. Αρκετά από αυτά βγήκαν μπροστά με διάφορες καμπάνιες, ενώ άλλα έμειναν στο παρασκήνιο, παρατηρήθηκαν διάφορες στρατηγικές και τα κριτήρια για την αποδοτικότητα φαίνεται να αλλάζουν.

Πώς επιστρέφουμε άραγε, στην περιβόητη “κανονικότητα” και πώς προσαρμόζουμε την digital παρουσία μας στην “μέτα-covid” εποχή; Νούμερο ένα, αποφεύγουμε αναρτήσεις συναισθηματικά φορτισμένες και ευχαριστήρια post. Το δίμηνο του εγκλεισμού είδαμε αρκετές τέτοιες διαφημίσεις, χορτάσαμε από post που εξυμνούν την δύναμη, την υπομονή ή την αξία της απομόνωσης. Η ανάρτηση ενός ευχαριστήριου μηνύματος για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο brand, τις δύσκολες μέρες, φαντάζει ιδανική, αλλά δεν θα αποφέρει το προσδοκώμενο engagement. Οπότε το πρώτο post, μετά το lockdown θα είναι η υπενθύμιση του ωραρίου, ανακοινώσεις σχετικά με νέα προϊόντα κλπ. Το vibe του post θα πρέπει να ενθαρρύνει και να καθησυχάζει τον καταναλωτή, χωρίς να είναι επιθετικό, οτι επιστρέψαμε.

π.χ. brand με handmade minimal backpacks, ανάρτηση στο Instagram,
φωτογραφία προϊόντος με το εξής κείμενο:
Νew era, new backpack 💡📆

Επιστρέφουμε στις αγαπημένες μας συνήθειες, φορτώνοντας όσα χρειαζόμαστε σε ένα backpack. Δερμάτινα, χειροποίητα με minimal design backpack για όλη την ημέρα.

Όλα, όσα χρειάζεσαι -διεύθυνση καταστήματος ή ιστοσελίδας-
#SupportYourLocalBagMakers

Βήμα δεύτερο, μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Εν μέσω καραντίνας ο καθένας μας διαπίστωσε τις ελλείψεις του δικού του brand και πιθανόν κάποιες αδυναμίες της online παρουσίας του. Επομένως, πριν προχωρήσουμε σε δαπανηρές διαφημισεις ή εξευτελιστικές online προσφορές, καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας. Απόδοση, εμφάνιση, εξυπηρέτηση/ παράπονα πελατών και ανάγκες. Ας κάνουμε μια αποτίμηση της παρουσίας μας, τους τελευταίους δύο μήνες. Ξεκινάμε από το eshop, που αποδείχθηκε το πιο χρήσιμο εργαλείο των ημερών. Ανταποκρίθηκε των συνθηκών και των παραγγελιών, πού εντοπίστηκαν κωλύματα, είναι τα ερωτήματα με τα οποία ξεκινάμε την αξιολόγηση. Δύο ήταν τα λάθη που παρατηρήθηκαν εν γένει, με πρώτο την έλλειψη αυτοματισμού στη διεκπεραίωση των παραγγελιών. Ελάχιστα brand προνόησαν και ενημέρωσαν τους πελάτες ότι οι παραγγελίες τους θα αργήσουν, δεδομένης της κατάστασης.

Αντίθετα έσπευσαν να κάνουν δώρο τα μεταφορικά και να τρέξουν προσφορές με αποτέλεσμα πολλές ανεκπλήρωτες παραγγελίες ή και ακύρωση αυτών. Ακόμη, ο τρόπος πληρωμής, μάλιστα το εύρος αυτού ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες διεκπεραιώνουν παραγγελίες αποκλειστικά μέσω social media, λόγω έλλειψης eshop. Η κατάθεση σε τράπεζα, σε προσωπικούς λογαριασμούς, χωρίς κάποια εγγύηση ότι η παραγγελία θα αποσταλεί, παρέτεινε την σύγχυση των ημερών. Επομένως φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη, την υπομονή των καταναλωτών και την ασφάλεια των συναλλαγών. Το βασικό επόμενο βήμα μας, θα είναι η αναδιαμόρφωση του community management, του brand μας. Η σχέση που έχουμε με τον πελάτη, οφείλει να είναι άμεση, συνεπής και εύστοχη. Προκειμένου να χτιστεί το “brand community” είναι απαραίτητος (ο) community manager, αυτός ο οποίος θα έχει τον έλεγχο των απαντήσεων στα social media, θα μπορεί να αντιδρά άμεσα και είναι ο πλέον ικανός για “crisis management”.

Οι συνθήκες δεν ευνόησαν σωστή φωτογράφηση των προϊόντων, τα γραφιστικά μας δεν ήταν σχεδιασμένα σωστά, έτσι η “προσεγμένη” εικόνα μας στα social media, άλλαξε ελαφρως. Διαμορφώνουμε εκ νέου την εμφάνιση του brand, “αρχειοθετούμε” φωτογραφίες θολές ή “πρόχειρες”, επενδύουμε σε σωστα γραφιστικά και σωστή φωτογράφιση όλων των προϊόντων. Επιδιώκουμε επαγγελματικό αποτέλεσμα και συνάφεια μεταξύ των post, έτσι η εικόνα μας αλλάζει προς το καλύτερο.

Συνεχίζουμε με νέα στρατηγική. Καλώς η κακώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την νέα πραγματικότητα, που προκύπτει. Σχεδιάζουμε εκ νέου τον αριθμό post, τα έξοδα διαφήμισης, τις καμπάνιες που θα τρέξουμε. Χτίζουμε την νέα στρατηγική με στόχο το engagement, τα έσοδα και επενδύουμε στο social aspect του brand. Η λέξη κλειδί είναι η σταθερότητα, δείχνουμε πώς είμαστε εκεί, επενδύουμε στην σχέση μας με τον πελάτη. Οργανώνουμε giveaways, αφιερώνουμε ένα post -εφόσον το επιτρέπει το brand- σε ένα “how to”, πως να επανέλθουμε στην ρουτίνα, και είναι θετικό ένα repost της γραμμής ψυχολογικής στήριξης. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα έσοδα μας τον πρώτο καιρό θα είναι χαμηλά και οι εκπτώσεις/ προσφορές δεν αποτελούν πόλο έλξης, αντίθετα θα αποδυναμώσουν τον αγοραστή. Όπως μια επιχείρηση είναι αποπροσανατολισμένη, το ίδιο συμβαίνει και με τον καταναλωτή.

Πλέον, δεν συζητάμε μόνο για στρατηγική αλλά και για ηθική. Το κάθε brand οφείλει να αναλογιστεί την -digital- πορεία του, να πάρει ορισμένες αποφάσεις για την εικόνα του και να πορευτεί αναλόγως. Μια ακόμη συμβουλή, θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους, πώς θα ανταποκριθούμε σε μια αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον και ποιά είναι η θέση μας. Καλώς η κακώς, η συνέπεια των brand, εφησυχάζει τον καταναλωτη, αποτελεί μια σταθερα, την οποία δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο βωμό του κέρδους. Συνεχίζουμε με μικρά και σταθερά βήματα, για να μπορούμε μετά να τρέξουμε ανενόχλητοι.

Services 360° for a healthy brand

Social Media

Διαχείριση λογαριασμών, στρατηγική marketing και τα πάντα γύρω από Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube και ό,τι άλλο σου φαίνεται δύσκολο ή βαρετό.

Content Creating

Παράγουμε το περιεχόμενο που χρειάζεσαι.

Branding

Σε βοηθάμε να γίνεις το brand που πάντα ήθελες, βήμα βήμα, μαζί, με υπομονή και επιμονή.

Graphics

Εσύ το φαντάζεσαι εμείς το σχεδιάζουμε. Πρωτότυπα γραφιστικά και 100% διαμορφωμένα στην αισθητική του brand σου.

Professional Photography

Αποτυπώνουμε τα προϊόντα σου, το event σου, η φωτογραφία cv σου.

Web Development

Δημιουργούμε απ’ την αρχή το site ή το eshop σου ή διαχειριζόμαστε το υπάρχον.

Search Engine Optimization

Βοηθάμε τον μηχανισμό επικοινωνίας σου (site-eshop) να συνομιλήσει με τις μηχανές αναζήτησης, ώστε να είναι ορατός.

Search Engine Marketing

Το κοινό σου σε ψάχνει…το βοηθάμε να σε βρίσκει πιο εύκολα και επαληθεύουμε, αν είναι το κατάλληλο κοινό για σένα.

Press “PLAY”

Αν το Spotify, το YouTube και οι πλατφόρμες streaming σου φαίνονται περίπλοκες, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε και να σου εξασφαλίσουμε την πιο σωστή και αποδοτική τους λειτουργία.